Evenement Focus op Indonesië van 1 november t/m 17 december:

Evenement Focus op Indonesië van 1 november t/m 17 december:

Zie, hoor en proef het Indonesië van toen en nu in Deventer

DEVENTER, 10 oktober – Het evenement Focus op Indonesië maakt van 1 november en tot en met 17 december voor een breed publiek de banden tussen Deventer en Indonesië in heden en verleden zichtbaar en beleefbaar. Dat gebeurt onder meer met een kleine Pasar Malam  in Keizerslanden, een (fiets)tocht langs monumenten die zijn  gelinkt aan Indonesië (zoals de Tropische Landbouwschool, Nieuw Rande en de Maranathakerk), tien lezingen, tien concerten, acht toneel-, dans- en filmvoorstellingen, meedoe-activiteiten, activiteiten van en voor ouderen, vijf tentoonstellingen o.a. over koloniale architectuur, themabijeenkomsten, een middag in het Havenkwartier en culturele cafés.

Eeuwenoude banden

Deventer heeft eeuwenoude banden met Indonesië. Deze ‘Gordel van Smaragd’ is op verassend veel manieren nog steeds aanwezig in de oude Hanzestad: in gebouwen, in restaurants en bedrijven en in gemeenschappen (van de Molukken, Papoea’s, oud-Indiëgangers en hun nakomelingen, van Saxion-studenten uit Indonesië). Nooit eerder werden de historische-, sociale- en culturele banden in verleden en heden van Deventer met Indonesië zo zichtbaar en beleefbaar gemaakt. En dat voor zowel een breed publiek als voor specifieke doelgroepen.

Europalia

Het evenement vindt plaats in samenwerking met het Europalia Arts Festival Indonesia in Brussel. Dankzij deze samenwerking kunnen verschillende spraakmakende artiesten en groepen uit Indonesië in december ook in Deventer komen optreden. Het betreft de spectaculaire percussiegroep Svara Samsara, Jogja Hip Hop Foundation + Bayu DJ, de band Kande met een mix van traditionele muziek van Atjeh en rockmuziek, en groepen die traditionele muziek brengen van West-Sumatra: Saluang Dendang (bamboefluiten) en Saluwat Dulang (percussie op voedselschalen). Focus op Indonesië biedt ook een podium voor  talent uit de regio en de rest van Nederland dat zijn roots in Indonesië heeft.

Uniek verband

Een uniek samenwerkingsverband van maar liefst vijftig culturele en maatschappelijke instellingen, organisaties en bedrijven werkt mee aan Focus op Indonesië. Zij zorgen samen voor de lokale inkleuring van Focus op Indonesië met een groot aantal activiteiten voor een breed publiek. Het evenement vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving. Het wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Deventer en financiële bijdragen van alle deelnemende organisaties,  Bureau Beeldtaal Filmmakers,  de Deventer Cultuur Club  (DCC), het Fonds Wesselings -Van Breemen en Witteveen+Bos.

Meer informatie:

Voor meer informatie en het complete programma, zie: www.deventerwereldstad.nl (onder Focus op Indonesië). Of kijk op Facebook onder Focus op Indonesië.

Een pdf van het complete programma kunt u hier bekijken

Raymond Weijn

Gek van Indonesie, haar cultuur, landschap en prachtige producten!
Sluit Menu